Ta spletna stran uporablja piškote drugih spletnih mest, ki omogočajo merjenje obiskanosti in boljšo uporabniško izkušnjo. Z zaprtjem tega obvestila, ogledom strani, odprtjem katerikoli povezave ali katerikolim nadaljevanjem brskanja soglašam z namestitvijo piškotov. Več informacijiSprejmem

Projekt IMSE

spiritreupublika slovenijaevraopska unija

IMSE: Razvoj integriranega sistema za spremljanje starejših oseb

 

Glavni namen projekta IMSE je razviti integrirano rešitev, ki bo celostno odgovarjala na probleme, na katere se nanaša področje podpornih tehnologij za neodvisno staranje.

 

Namen projekta je raziskati običajne vzorce obnašanja starostnikov, ki živijo sami, določiti odstopanja od normalnih vzorcev, izbrati primerno IoT tehnologijo za implementacijo predvidene rešitve in na podlagi tega razviti integriran sistem za spremljanje starejših ljudi.

 

Tekom projekta bo razvita inovativna rešitev na področju podpornih tehnologij za neodvisno staranje (angl. active and assisted living, AAL), integrirani sistem za spremljanje starejših oseb IMSE, ki za opazovane starejše osebe (oskrbovance) prinaša več možnosti za podaljšanje samostojnega varnega in zdravega življenja na lastnem domu.

 

Centralna enota bo poskrbela za obdelavo s senzorji zajetih podatkov o življenjskem stilu in navadah oskrbovancev na njihovem domu, nato pa bo skladno z vnaprej opredeljenimi pravili preko namensko razvite programske opreme na GSM aparat sporočala prednastavljenemu prejemniku (oskrbovalcu) podatke o statusu oskrbovanca. Gumb za alarm bo v obliki verižice oskrbovancu ponujal pomoč v neželenih situacijah (poškodba, strah, opazovana oseba se izgubi itd.), saj bo naprava ob pritisku na gumb vzpostavila klicno povezavo z izbrano osebo (npr. zdravnik, oskrbovalec, družinski član itd.).

 

Glavne aktivnosti projekta so:

  1. Raziskava vzorcev običajnega obnašanja oskrbovancev ter identifikacija meril neobičajnega obnašanja
  2. Raziskava, testiranje in izbor ustreznih IoT tehnologij za implementacijo sistema ter prilagoditev IoT protokolov
  3. Načrtovanje in razvoj strojne opreme ter izdelava in testiranje prototipa
  4. Razvoj platforme in programske opreme za komunikacijo, analizo podatkov in posredovanje sporočil
  5. Razvoj spletne platforme za dostopanje do podatkov
  6. Razvoj elektronskega dozirnika za jemanje zdravil
  7. Testiranje celotnega sistema

 

Skupna predvidena vrednost projekta znaša 2300.365,84 EUR, vrednost sofinanciranja pa je 135.164,61 EUR. Naložbo sofinancirata RS in EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (www.eu-skladi.si)